Kalkulozni prostatitis

Kalkulozni prostatitis je bolezen, pri kateri se v kanalih prostate tvorijo kamniti vključki (ali kamni). Pojavi se kot posledica kroničnega prostatitisa. Kamni se pojavijo iz apnenčastih soli, fosfatov in izločkov prostate. S težavo se soočajo bolniki različnih starostnih kategorij: 30-40 let (zaradi kroničnega prostatitisa), 40-60 let (zaradi adenoma prostate), po 60 letih (zaradi zmanjšanja intimne funkcije).

simptomi kalkuloznega prostatitisa

Obstajajo eksogene in endogene vrste kamnov. Sestavo eksogenih kamnov lahko primerjamo s tistimi v sečilih. Lahko nastanejo zaradi adenoma prostate in kroničnega vnetja in so najpogosteje v distalnem delu prostate. Pacient lahko živi z endogenimi kamni več let, saj ne povzročajo nevšečnosti, še manj pa bolečine. Njihov vzrok je kongestivni prostatitis. Simptomi in zdravljenje kalkuloznega prostatitisa zahtevajo pozornost strokovnjakov.

Vzroki kalkuloznega prostatitisa

Kronični kalkulozni prostatitis povzroči vnetje in zastoje v prostati. Benigna hiperplazija prostate, abstinenca od intimnih stikov ali njihova nerednost ter nezadostna telesna aktivnost povzročajo nepravilno praznjenje prostate. Če v kombinaciji s temi dejavniki opazimo okužbo genitourinarnega trakta, se narava izločanja prostate postopoma spreminja.

Bolezen lahko povzroči tudi uretro-prostatični refluks, pri katerem pri uriniranju iz sečnice majhna količina urina vstopi v kanale prostate. Soli, prisotne v urinu, se postopoma spremenijo v kamne. Uretro-prostatični refluks se pojavi kot posledica poškodbe sečnice, kot posledica transuretralne resekcije prostate, strikture sečnice. Urin lahko vstopi v prostato po spremembah, ki nastanejo pri kirurških posegih na genitalijah, uporabi katetra ali prisotnosti kamnov v ledvicah ali mehurju. Kamni so večinoma uratni, oksalatni in fosfatni.

Kronični kalkulozni prostatitis lahko poslabša reproduktivno funkcijo.

Simptomi kalkuloznega prostatitisa

Znak kalkuloznega prostatitisa je bolečina v spodnjem delu trebuha, presredku, modih, križnici in skrotumu. Premer in število kamnov neposredno vplivata na intenzivnost bolečine.

Pogosto postane bolečina močnejša med in po spolnem odnosu, po sedenju na nečem trdem, pri hoji ali vibracijah. Boleča bolečina lahko seva v penis in mošnjo.

Signali kalkuloznega prostatitisa so lahko naslednji pojavi:

 • pogosto uriniranje;
 • urinska inkontinenca;
 • pojav majhne količine krvi v semenu;
 • anafrodizija;
 • erektilna disfunkcija.

Mesec dni po pojavu prvih simptomov lahko bolnik doživi motnje v splošnem stanju: slabo počutje, zmanjšana zmogljivost, depresija, razdražljivost in rahlo zvišanje temperature.

Diagnoza kalkuloznega prostatitisa

Pri pregledu bolnika lahko specialist le domneva, da ima bolnik bolezen. Ultrazvok prostate, slikanje z magnetno resonanco in računalniška tomografija pomagajo odkriti in potrditi diagnozo kalkuloznega prostatitisa.

Naslednja faza je serija laboratorijskih testov, ki določajo prisotnost kamnov v prostati, pa tudi prisotnost in stopnjo vnetnega procesa. Najpogosteje so potrebni naslednji testi:

 • splošni test urina (potrditev je prisotnost krvi, veliko število levkocitov, beljakovin, epitelijskih celic);
 • splošni krvni test (povečan ESR, povečano število levkocitov);
 • spermogram (opazuje se kri, zmanjša se gibljivost in število semenčic);
 • določanje ravni prostate specifičnega antigena za odkrivanje onkoloških tumorjev;
 • pregled izločkov prostate (opazimo amiloidna telesca, več levkocitov in epitelija).

Kasneje, med instrumentalnim pregledom, nekateri znaki omogočajo potrditev diagnoze:

 • Ali so kamni neposredno v prostati, lahko ugotovite z ultrazvokom;
 • CT skeniranje prostate bo pomagalo ugotoviti lokacijo in določiti velikost;
 • Z magnetno resonanco prostate je mogoče pridobiti tudi podatke o načinu nastanka kamnov.

Zdravljenje kalkuloznega prostatitisa

Zdravljenje kalkuloznega prostatitisa predpisuje in izvaja specialist, uporablja operacijo ali zdravila.

Zdravnik običajno izbere medicinsko metodo pri zdravljenju kalkuloznega prostatitisa, pod pogojem, da velikost kamna ni večja od 4 mm. Pacient jemlje protivnetna zdravila, antibiotike in zdravila, ki normalizirajo krvni obtok peroralno in z injekcijami. Uporablja se tudi zeliščna medicina. Med zdravljenjem z drogami je pomembno stalno spremljanje lečečega zdravnika.

Učinkovita je fizioterapija, ki v mnogih primerih olajša proces odvajanja kamnov. Uspešno se na primer uporablja magnetna terapija, ki bistveno izboljša mikrocirkulacijo krvi ter deluje protibolečinsko in pomirjevalno. Pogosto je predpisana ultrazvočna terapija, med postopkom pride oddajnik v stik s kožo skozi poseben gel.

Dobre rezultate daje elektroforeza z zdravili, pri kateri se zdravilo daje skozi površino kože ali sluznice z električnim tokom. V tem primeru morate opustiti postopek masaže prostate, v nasprotju z zdravljenjem kroničnega prostatitisa, pri katerem se učinkovito uporablja.

Relativno nedavno se je v kombinaciji z zdravili začela uporaba nizkofrekvenčnega laserskega zdravljenja prostate. Pri izvajanju takšne terapije se kamni postopoma zdrobijo in izločijo z urinom.

Pri velikih kamnih zdravljenje z zdravili ne daje rezultatov, za zdravljenje kalkuloznega prostatitisa se izvaja kirurški poseg. Kirurg odstrani kamne skozi rez v perineumu ali suprapubičnem predelu.

Kalkulozni prostatitis pogosto spremlja BPH. Pri tej možnosti se odločimo za prostatektomijo, adenomektomijo ali TUR prostate.

Prostatektomija se nanaša na odstranitev prostate, ki se izvaja v splošni anesteziji. Med operacijo odstranimo tudi semenske vezikle. Operacija je lahko abdominalna. V tem primeru se razreže perineum ali sprednja trebušna stena. Po odstranitvi se nanesejo šivi.

Možna je tudi operacija z endoskopom z več punkcijami v trebušni votlini. V tem primeru je rehabilitacija hitrejša.

Pri velikih adenomih se uporablja adenomektomija. Dostop je skozi trebušno votlino. Operacija ima lahko številne zaplete: fistule mehurja, okužbe genitourinarnih organov, urinsko inkontinenco itd.

Transuretralna resekcija prostate vključuje izrezovanje hiperplastičnega območja prostate skozi sečnico z uporabo resektocistoskopa. Pri tej operaciji je manjša verjetnost neželenih učinkov, obdobje okrevanja pa je krajše.

Pravilna prehrana je pomembna ne le zaradi preventive, ampak tudi pri zdravljenju kroničnega kalkuloznega prostatitisa. Dieto predpiše lečeči zdravnik na podlagi različnih meril in dejavnikov. V bistvu so iz dnevne prehrane izključene mesne, ribje in gobove juhe, pa tudi omake, začinjene jedi, začimbe, česen, čebula, redkev. Omejite uživanje stročnic, belega zelja, polnomastnega mleka in drugih živil, ki spodbujajo napenjanje. Zdravnik priporoča pitje veliko tekočine.

Prej ko se bolnik posvetuje s specialistom, ugodnejša je napoved zdravljenja te bolezni. Če se zdravljenje kalkuloznega prostatitisa ne izvaja, so možne izguba reproduktivne funkcije, erektilna disfunkcija, urinska inkontinenca, skleroza ali absces prostate in poškodbe tkiv, ki se nahajajo v bližini kamna.

Preprečevanje kalkuloznega prostatitisa

Preprečevanje te bolezni je pomembno za moške v kateri koli starosti in vključuje:

 • preventivni pregledi, pomanjkanje samozdravljenja;
 • izključitev nikotina iz življenja in razumno uživanje alkohola;
 • ohranjanje spolnega življenja, primernega starosti;
 • preprečevanje genitalnih okužb;
 • telesna aktivnost;
 • izvajanje zdravljenja nalezljivih bolezni.